מתכונים לשבועות… גם לטבעונים!

חג שבועות מקושר אצל רובינו בימים אלו לצבע הלבן, לגבינות ומוצרי החלב, אך אם בודקים היטב את מקורו של חג השבועות מגלים שחג זה מבוסס על תקופה חקלאית ומכאן גם שמו השני של החג – חג הקציר. בתקופה זו של השנה היו מביאים בני ישראל ביכורי חיטה ודגן כזבח לאל בבית המקדש  והוא מציין את סיומה של ספירת העומר.

איך קרה, אפוא, שחג הביכורים הפך לחג חלב ומוצריו? המנהג הזה מיוחס לתקופת ימי הביניים. בתקופה זו יהדות אשכנז ויהודי צרפת נהגו לאכול בחג השבועות מיני מעדנים מתוקים כגון: דבש וחלב ועם הזמן נפוץ מנהג זה בקרב היהדות כולה.

נראה, אם כן, שהקשר בין חלב לבין שבועות הוא אינטרפרטציה מאוחרת שהותאמה לאילוצים של יהודים בתפוצות. אז אם אתם טבעונים מאמינים, כמוני, אתם יכולים ליהנות ממתכונים לשבועות שאינם מבוססים על מוצרי חלב ועדיין לקיים את המסורת היהודית כהלכתה בימי קדם. יש היום שפע של מתכונים לשבועות שמתאימים לטבעונים, אך גם אם אתם רוצים לשחזר מתכון אהוב לשבועות מהבית או מהילדות שכולל מוצרי חלב, תוכלו למצוא בקלות תחליפים נפלאים למוצרים מן החי.

טבעונות: תחליפי חלב ומוצריו

הנה כמה רעיונות לתחליבי חלב ומוצריו:

  • אם אתם רוצים להקרים פיצה או תפוחי אדמה, תוכלו להחליף את הגבינה במיונז טופו וחרדל. כמו כן, ניתן להקרים מאכלים גם בשמרי בירה שטעמם דומה מאוד לגבינת הפרמזן המפורסמת.
  • אם אתם רוצים להכין קיש לשבועות, תוכלו להחליף את השמנת בטופו טחון עם עשבי תיבול ולהוסיף חלב קוקוס או חלב סויה.
  • על מדפי הסופרים תמצאו בנקל גבינות סויה וגבינות טופו אך גם תוכלו להכין גבינות כאלו בעצמכם.
  • לאפיית בצקים מומלץ להחליף חמאה בחמאת אגוזים או חמאת שקדים.
  • אם מתחשק לכם להכין מתכון לשבועות שכולל חמאה, תוכלו להמיר אותה פעמים רבות בשמן קוקוס, חמאת שומשום או בשמן זית.
  • עוד ניתן למצוא בסופרים הקרובים למקום מגורינו תחליפי גבינה צהובה ייעודיים לטבעונים.
  • אם אתם אוהבים להיכנס למטבח ולהתנסות בהכנת דברים חדשים תוכלו להכין גבינות איכותיות מאגוזי מקדמיה או אגוזי קשיו. להכנת גבינות קשות יותר מוסיפים פחות מים, סוחטים את הגבינה ומוסיפים תחליפי ג'לטין.

מתכון לשבועות: פשטידת ברוקולי ללא מוצרים מן החי וללא גלוטן

מתאים לתבנית בקוטר 24 ס"מ.

המצרכים הדרושים:

לטופו:

300 גרם טופו גולמי.

כף מיץ לימון.

1/3 כוס מים.

1.5 כף שמן.

———

1 ראש של ברוקולי.

2 כפות שמן זית.

2 כפיות גדושות שום כתוש.

2 בצלים.

50 גרם גבינת מקדמיה או גבינת סויה.

250 גרם גבינת קשיו או גבינת טופו.

שמרי בירה להקרמה.

4 עלי רוזמרין או תימין.

מלח.

פלפל.

הוראות הכנה:

חממו את התנור ל-180 מעלות.

רסקו את הטופו בבלנדר עם כף מיץ, 1.5 כפות שמן, הלימון והמים.

פרקו את ראש הברוקולי לפרחים וחילטו את הברוקולי במים רותחים – למשך 3-4 דקות. לאחר מכן סננו את הברוקולי והעבירו אותו לקערה שבתוכה מי-קרח. סננו היטב.

קוצצים דק את הבצלים, מערבבים אותם עם הגבינות, השום, הטופו, התיבול ועלי הרוזמרין. הניחו על התבנית את פרחי הברוקולי ועל גביהם שפכו את התערובת שהכנו בקערה.

אפו למשך כ-20 דקות, הוציאו ופזרו שמרי בירה. הכניסו את התבנית לעוד 10 דקות או עד שהפשטידה מזהיבה, המתינו מעט לקירור והתייצבות הפשטידה וזהו, היא מוכנה לאכילה.

מודעות פרסומת

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s